berge3

'Boeken met deuren en vliegende gezinnetjes'

Frank Halmans bouwt van allerlei spullen een wereld waarin de logica zoek is.

Op de tentoonstelling van Frank Halmans (1963) in het Centraal Museum in Utrecht trekken vooral zijn getimmerde bouwwerken de aandacht. De thematisch ingerichte motelkamers hebben exotische maten en gestapelde combinaties van meubilair. Het klopt allemaal van geen kant. Natuurwetten een logica gelden niet bij Halmans. Het is een gematerialiseerde droomwereld waarbij alles mogelijk is.
Halmans exposeert ook bij Galerie van den Berge in Goes. Net als in Utrecht zijn hier met touwtjes samengebonden boeken te zien die met een scherp mes zodanig zijn bewerkt dat er raampartijen, deuren en spiegelachtige doorkijken in zijn ontstaan. Boeken die anders bij het oud papier terecht zouden zijn gekomen, krijgen bij Halmans een tweede leven. Halmans gebruikt de meest triviale materialen en voorwerpen voor zijn objecten. Zoals zijn serie kruimeldieven, die hij ombouwt tot kleinschalige modellen van bungalows waardoor het opgezogen stof wederom terechtkomt in een huis. De eeuwige cyclus van het stof dat je nooit kwijtraakt. Zowel in Utrecht als in Goes te zien.

Nieuw is een gezinnetje in een volière waarbij alleen de kleding wordt getoond. Het gaat overduidelijk over mensen, maar feitelijk getoond worden ze niet. Het beeld roept herinneringen op aan opwaaiende zomerjurkjes. Tegelijkertijd is het beklemmend. De vrije wereld is immers zo nabij.
Ook nieuw in Goes zijn in gedempte kleuren uitgevoerde keukenkastjes, afgezet met aluminium handgreepprofielen. In dit minimalistische object worden achter gesloten deurtjes dromen bewaard in plaats van servies. Ik weet wel wat ik liever heb.

Jaap Roëll in het Financieel Dagblad van 22 mei 2010.